Het LOB-cv, een goede voorbereiding op je start in het hbo

Binnenkort ga je studeren. Je hebt je studiekeuze al gemaakt of je bent nog bezig je te oriënteren op een studie die bij je past. Dit LOB-cv is een handig middel om je voor te bereiden op studiekeuzecheck en de start van je studie in het hbo. Door te werken aan je LOB-cv, krijg je een goed beeld van jezelf en heb je alles wat belangrijk is voor het maken van een goede studiekeuze en een goede voorbereiding op een rijtje. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over wat voor jou belangrijk is bij de oriëntatie en de overstap naar het hbo en dat je jouw extra activiteiten tijdens je schoolcarrière goed documenteert.

Van jou als aankomende hbo-student wordt verwacht dat je jezelf goed kent. Waar ben je goed in (oftewel competent) en wat zijn nog leerpunten voor je? Hoe heb je je georiënteerd bij je studiekeuze en wat is je motivatie om te kiezen voor die ene hbo-opleiding? Welke verwachtingen heb je van studeren in het hbo? Welke extra activiteiten heb je ondernomen? Bij de studiekeuzecheck/intake bij de vier hogescholen in Rotterdam - Thomas More, Hogeschool Rotterdam, INHolland en Codarts –moet je je antwoorden op deze vragen klaar hebben. Met dit LOB-cv kun je je goed presenteren. Neem het CV dus mee als je op gesprek gaat bij de hogeschool, dan kan je samen met de intaker bepalen of de studie waarvoor je hebt gekozen ook echt bij je past!

Aan de slag met het LOB-cv

Je maakt een account aan met behulp van je e-mailadres. Als je ingelogd bent, zie je zes onderdelen die je kunt invullen. Doorloop alle onderdelen en vul alles zo goed mogelijk in. Denk goed na over wat je in je LOB-cv wilt opnemen (of wat juist niet) en waarom. Vul het serieus in, anders doe je jezelf te kort. En vul het eerlijk in, anders kan de intaker niet goed met je meedenken of dit echt de best passende studie voor je is.

Tips!

Privacy

Als leerling beheer je je eigen account en bepaal je de inhoud en wie dit mag zien. Ook je begeleider(s) of ouder(s) hebben geen zicht op de inhoud, tenzij je het zelf met hen deelt (op scherm of met een print/pdf). Je begeleider kan wél zien hoe ver je bent met het invullen van het lob-cv, maar hij kan niet zien wat je hebt ingevuld. De gegevens die je invoert kunnen wel voor onderzoeksdoeleinden worden gebruikt door de hogescholen ter evaluatie van het studiekeuzeproces en studiesucces, maar de resultaten zijn niet herleidbaar tot één persoon. De gegevens op www.lob-cv.nl worden niet aan derden verstrekt.

Disclaimer

Het LOB-cv is in gezamenlijkheid ontwikkeld door de 4 Rotterdamse Hogescholen en de vo-scholen. Het auteursrecht op het LOB-cv.nl berust bij de werkgroep LOB van het project “Samen werken aan een betere aansluiting”. Vermenigvuldiging in wat voor vorm dan ook is alleen toegestaan na voorafgaande toestemming door de werkgroep.

Meer informatie?
Projectleider LOB-cv
Henrike Knippenberg
h.j.knippenberg@hr.nl